fbpx

Construirea propriului server FTP (File Transfer Protocol) poate fi una dintre cele mai simple și cele mai convenabile soluții pentru a transfera fișiere dintr-o rețea privată sau publică, fără limitările și restrictiile caracteristice serviciilor de stocare cloud.

Pe Internet putem sa găsim o varietate de softuri cu care sa construim servere de fisiere de transfer, dar Windows include o caracteristica pentru serverul FTP, pe care o puteti seta fara a fi nevoie de resurse pentru alte solutii. Vă vom ghida pentru a configura cu succes un server FTP pe un VPS pe care este instalat Windows 10.

Instalarea sistemului de operare Windows 2016 pe un VPS durează aproximativ 10 minute.

Un prim pas este conectarea la VPS, iar pentru a eficientiza această acțiune o să folosim clientul HTML5 VNC care este disponibil în panoul de administrare al produsului.

Interfata HTML5 VNC

Te mai poți conecta la server folosind Remote Desktop Connection, dar recomandăm interfața virtono.ro.

Interfața HTML5 VNC Virtono.ro

A se remarca că este cerută combinația de taste Control+Alt+Delete, iar pentru acest lucru deschidem meniul din partea stângă, apăsăm pe „Show Extra Keys” (primul buton pe care este litera A), apoi selectăm primele două butoane (Ctrl+Alt), apoi ultimul (Delete). Acestă combinație de taste deblochează Windows-ul, apoi, pentru accesarea acestuia este necesară parola pe care ai ales-o la instalarea VPS-ului (dacă ai uitat parola o poți reseta din interfața Virtono.ro).

Ne-am conectat la VPS, dar avem de așteptat alte câteva minute până pornește Server Manager, dacă este nevoie facem update-urile sistemului de operare, apoi trecem la configurat!

Pentru a configura serverul trebuie să mergem în meniul de sus din dreapta, apoi să apăsăm Manage -> Add Roles and Features.

Manage -> Add Roles and Features

Manage -> Add Roles and Features

În primul pas găsim o prezentare, practic aflăm concret ce o să facem cu ajutorul vrăjitorului de configurare. Apăsăm Next pentru a trece la pasul 2, mai exact la „Installation type„, iar pentru acest tutorial și VPS o s selectăm „Role-based or feature-based installation„, apoi selectăm serverul asupra căruia se aplică instalarea, apoi selectăm ce roluri o să aibă serverul, în cazul nostru selectăm Web Server (IIS).

Add Roles and Features

Manage -> Add Roles and Features -> Features

Următorul pas numit Web Server Role (IIS). Pagina conține o descriere a serverului IIS, este un pas informativ, tocmai, de aceea, apăsăm Next, apoi avem de selectam serviciile care o să fie instalate, noi ne-am jucat puțin, apoi ne-a ieșit configurația următoare.

FTP Server: FTP Extensibility, FTP Server

Web Server: WebDAV Publishing, Default Document, Directory Browsing, HTTP Error, HTTP Redirection, Static Content

Security: Basic Authentification, Request Filtering, Windows Authentification

Performance: Static Content Compression

Ultimul pas este confirmarea configurației, apăsăm Next, apoi, așteptăm aproximativ 10 minute.

Felicitări! În acest moment ai instalat un server web și un server FTP. Iți poți vizita serverul web din vps pe http://localhost, de asemenea serverul FTP functionează fără probleme. Pentru a administra serverul web și ftp click în meniul din stânga al Server Managerului pe IIS, apoi selectăm serverul pe care vrem să-l administrăm, apoi apăsăm Internet Information Services (IIS) Manager. Aveți exemplu în imaginea de mai jos.

IIS -> Internet Information Services (IIS) Manager

IIS -> Internet Information Services (IIS) Manager

Urmează să se deschidă un panou de administrare din care puteți face modificări serverului web și FTP, totul este foarte intuitiv, nu are rost să explicăm mai multe.

IIS -> Internet Information Services (IIS) Manager -> Adminstrare server IIS

În imaginea de mai jos aveți prezentarea unui server IIS funcțional instalat folosind pașii din acest tutorial.

IIS funcțional

 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.